Sänksåg - Vilken är bäst i test 2024?
Vi testar de fem bästa sänksågarna med pris.
Anders Lindsborg
Apr 16, 2024 • 15 min lästid
En sänksåg är ett precisionsverktyg som man använder när man önskar precisa och exakta resultat, men vilken sänksåg ska du egentligen köpa för att få ett så bra resultat som möjligt? Finns det bra och dåliga sänksågar och vilken modell är egentligen bäst? Vi har gjort ett bäst i test med fem vägledande tester som hjälper dig på vägen.
Vad är en sänksåg?
En sänksåg ska inte förväxlas med en cirkelsåg. Sänksågen påminner dock om en cirkelsåg på många sätt då den från grunden egentligen är en handcirkelsåg. Båda sågarna ser väldigt lika ut, de har en stor sågklinga och kapar material.
Det finns dock stora skillnader och sänksågen är ett så kallat specialverktyg och lämpar sig bättre till precisionsarbeten.
För att vara tydlig! En sänksåg lämpar sig inte alls för grövre renoveringsarbeten eller för så kallade frihandskapningar av reglar. Den kan alltså inte ersätta en helt vanlig handcirkelsåg.
En sänksåg löper alltid längs med en styrskena
En sänksåg löper alltid längs med en styrskena och sågar mycket precist och längs med skenans kant med hjälp av en gummilist. En sänksåg använder man när man vill ha extremt raka och fina snitt.
En annan stor skillnad är att en sänksåg inte har en fast klinga, utan när man börjar såga med en sänksåg sänker sig klingan sakta ner i materialet på ett mycket kontrollerat sätt. Detta gör också att man kan börja såga mitt i ett arbetsstycke, till exempel när man ska såga ut ett hål för en diskho eller byta enstaka brädor mitt i ett golv.
Sänksågen är ett mycket bra komplement till cirkelsågen och tillsammans kan man uträtta de flesta typer av de kapningar man behöver.
Sladd eller batterdriven sänksåg
Givetvis finns det alternativ för eldrivna sänksågar med sladd, men även för batteridrivna utan sladd. Rent generellt får man mer kraft med en eldriven sänksåg, men med dagens batterier kan vi nu även hitta sänksågar med en nästan lika stor kraft.
Dock så har vi bara testat eldrivna sänksågar i detta test, då marknaden för batteridrivna sänksågar är relativt liten.
Sänksåg med batteri
Som sagt finns det idag en del väldigt kraftfulla batteridrivna sänksågar – nästan i klass med eldrivna, men just batteridrivna sänksågar är hyfsat ovanligt på marknaden och det finns väldigt få alternativ.
Med en batteridriven sänksåg blir du i alla fall mer flexibel; du behöver inget strömuttag, den blir mer lätthanterlig och du kan arbeta i princip vart du vill. Nackdelen är att den hamnar i en mycket högre prisklass, vilket inte alltid är försvarbart beroende på hur ofta du ska använda din sänksåg.
Eldriven sänksåg
En eldriven sänksåg är ofta mycket kraftfull.
Här får du all kraft genom eluttaget och verktyget presterar på sin topp konstant vid användning. Nackdelen är att flexibiliteten försämras då du är beroende av ett eluttag och att du i vissa fall tycker att sladden är i vägen, men nackdelarna kan i många fall vägas upp av det lägre priset, då priset för en batteridriven sänksåg nästan alltid är det dubbla.
Användningsområden
Vi har redan snuddat vid några av de användningsområden där en sänksåg briljerar, men för att vara lite extra tydliga listar vi nedan några arbetsområden där en sänksåg är ett ovärderligt hjälpmedel.
Såga mitt i ett arbetsstycke
Om du till exempel behöver såga ut ett hål för en diskho eller om du måste byta enstaka brädor mitt i ett golv, så är sänksågen det verktyg du ska använda! Detta eftersom klingan sakta sänker sig ned i arbetsmaterialet och man kan påbörja sågningen vart som helst på den aktuella arbetsytan.
Såga extremt raka och fina snitt
En sänksåg hjälper dig att såga rakt med hjälp av styrskenan. Styrskenan ser till så att sågen hålls stabil och att det blir raka och fina snitt, för alla vet hur irriterande det kan vara att inte lyckas såga helt rakt och det glipar mellan skivorna.
Med en sänksåg blir du kvitt det problemet!
Såga vinklade snitt (eller smygsåga som det också heter)
I princip alla sänksågar delar vissa grundfunktioner, såsom möjligheten att vinkla klingan mellan 0 till 45 grader.
Använd rätt sågklinga
Tänk på att det är viktigt att välja rätt sågklinga beroende på vilket typ av arbete du ska utföra. Till alla sänksågar i vårt ”Bäst i test” ingår det en så kallad standardklinga, och det är absolut inga fel med en standardklinga, men den har sina begränsningar. En standardklinga brukar i sitt utförande ha runt 48 tänder.
Om man vill ha en mer universal standarklinga enligt oss bör man kunna räkna till 30 tänder.
På sågklingor räknar vi alltså tänder. Antalet tänder spelar en stor roll på snittresultatet, desto fler tänder desto finare snitt. Man kan utgå från nedan:
Mycket grova snitt (24 tänder)
Snabba grova snitt (36 tänder)
Fina snitt (48 tänder)
Mycket fina snitt (60 tänder)
Bosch GKT 55 GCE
Bosch GKT 55 GCE är en av de mest populära sänksågarna på marknaden och modellen ingår i deras serie ”Bosch Professional”. Bosch GKT 55 GCE har utnämnts i ”bäst i test” av Pricerunner och den har fått fina användarrecensioner runt om på internet.
Bosch GKT 55 GCE är en eldriven och mycket kraftfull sänksåg med en effekt på 1400 W. Och med så mycket kraft är det inga som helst problem att såga i massivt trä både med- och mot fibrerna och i en massa andra olika material.
Med den här sänksågen kan du såga extremt fina precisionssnitt i olika material! Det erbjuds även ett riktigt bra maximalt sågdjup, vilket gör att Bosch GKT 55 GCE är en svårslagen kandidat. Sågdjupet för 90 graders sågning är 57 mm och för 45 grader sågning 42 mm.
Ljuddämpad klinga och effektivt dammutsug
Sänksågen är utrustad med justerbar hastighetsinställning och det är mycket enkelt att ställa in hastigheten. Med hastighetsinställning ökar valbarheten av material att såga och den har även ett effektivt dammutsug.
Det effektiva dammutsuget tillsammans med den medföljande ljuddämpande klingan gör sänksågen till ett bra alternativ att välja för sågning både inomhus och i villakvarter.
Enkelt att byta klinga
Snickare brukar säga att: ”Ingen sänksåg är bättre än sin klinga!” och med Bosch GKT 55 GCE kan du – med hjälp av ett klassisk spindelås med nyckel – snabbt lossa och byta klinga när du väl behöver det. Inget krångel och det går på några sekunder!
Möjlighet att använda en styrskena från konkurrenter
Ett stort plus är att Bosch har gjort det enklare för konsumenter som redan har en styrskena. Bosch har nämligen utrustat sin sänksåg med ett extra spår som gör att du kan använda Bosch GKT 55 GCE med styrskenor från andra varumärken som till exempel Festool och Makita med flera.
Mycket valuta för pengarna ger lite extra vikt
Med mycket kraft och kompetens blir det också en del vikt. Bosch GKT 55 GCE är inte den smidigaste sänksågen i testet och väger in på runda 4,7 kg. Modellen ligger också i den övre prisklassen, men här får vi valuta för pengarna.
En mycket bra sänksåg helt enkelt som är näst bäst i test.
Specifikationer
Effekt: 1400 W
Vikt: 4,7 kg
Maximalt sågdjup vid 90 grader: 57 mm
Maximalt sågdjup vid 45 grader: 42 mm
Varvtal obelastad: 3600 – 6259 varv/min
Bästa pris på Bosch GKT 55 GCE hittar du här:
Makita SP6000 J
Hög kapacitet, ergonomiskt och mycket användarvänlig
Makita SP6000 J är också en mycket populär sänksåg, dels för den höga kapaciteten och dels också för sin relativt låga vikten på strax under 4,4 kg. I många tester vi har läst får Makita SP6000 J stora applåder från användare världen över när de gäller användarvänlighet och ergonomi. Något som vi också tycker är typiskt när det gäller Makitas hela verktygssortiment!
Makita SP6000 J är eldriven sänksåg med en effekt på 1300W och trots sin höga kapacitet ser vi här en något lägre vikt.
Sågdjupet vid 90 graders sågning är 56 mm och vid 45 graders sågning 40 mm. Vilket vi ser som helt klart godkänt!
Smarta funktioner
Sänksågen ha också ett smart tippskydd som låser sågen på styrskenan. Detta är mycket behändigt när du till exempel ska vinkelsåga. Sen finns det även en snabbknapp för att ställa in djupet på 2 mm, vilket förenklar avsevärt när man ska försåga i laminat för att senare göra ett helt snitt.
Problem vid sågning i massivt trä
Något vi märkt är att Makita SP6000 J är något klen vid sågning i massivt trä, den får problem och kilar fast. Bara så att det är noterat! Annars är Makita SP6000 J en högpresterande sänksåg som många kommer att ha glädje av.
En mycket bra sänksåg!
Specifikationer
Effekt: 1300 W
Vikt: 4,38 kg
Maximalt sågdjup vid 90 grader: 56 mm
Maximalt sågdjup vid 45 grader: 40 mm
Varvtal obelastad: 2000 – 5200 varv/min
Bästa pris på Makita SP6000 J hittar du här:
Bästa pris på Makita SP6000 J med styrskena hittar du här:
Metabo KSE55 Vario Plus
En kombinerad sänk- och cirkelsåg
Med Metabo KSE55 Vario Plus får man en kombinerad sänksåg och cirkelsåg, vilket både har sina för – och nackdelar. Behöver man en cirkelsåg med hyfsad sänksågsfunktion är detta i en positiv bemärkelse, men som sänksåg känner vi att den har en del brister. Det tummas på användarvänligheten, vilket är förståligt när sågen mer är en alround-såg än en renodlad sänksåg.
Kraftfull
Metabo KSE55 Vario Plus är eldriven kombinerad cirkel- och sänksåg och har en effekt på 1200 w och ett varvtal på maximala 5200 varv/minut och det maximala sågdjupet imponerar både i 90- och 45-graders sågning.
Vi läser också andra tester som bekräftar att sågen är en riktigt kraftfull pjäs och klarar allt från enklare byggskivor till massivt trä.
Positivt för Metabo KSE55 Vario Plus är valmöjligheten och att man får två sågar i en och att det följer med en snygg låda, en extra klinga och en väska. Det är också en lättviktare i sammanhanget med sina endast 3,7 kg.
Men det tummas som sagt på användarvänligheten, speciellt vid klingbyten, där momentet känns onödigt komplicerat och för att sänka sågen måste man hålla in två knappar vilket gör det hela något besvärligt. Är man ute efter en renodlad sänksåg rekommenderar vi andra alternativ.
specifikationer
Effekt: 1200 W
Vikt: 3,7 kg
Maximalt sågdjup vid 90 grader: 55 mm
Maximalt sågdjup vid 45 grader: 40 mm
Varvtal obelastad: 2000 – 5200 varv/min
Festool TS 55 F
Premiummärke och en premiumprodukt
Festool är ett premiummärke och är ledande på marknaden när det gäller sänksågar och Festool ts 55 FEBQ-Plus är en riktig premiumprodukt och är Sveriges mest sålda sänksåg.
Effekten är på väl omhändertagna 1200 W och den sågar upp till dubbelt så snabbt som sina föregångare och den sågar med god kraft i både enkla byggskivor och i massivt trä.
Festool ts 55 F ger också exakta resultat även vid vinklade snitt, eftersom skärkanten på 90- till 47-grader alltid är oförändrad
Hög kapacitet och lång livslängd
Här garanteras en perfekt snittkvalitet med maximal sågeffekt med den nya generationens klingor. Festool ts 55 F levererar perfekta arbetsresultat i alla sammanhang och är i en klass för sig.
Festool står för precision, hög kapacitet och en en enorm livslängd! Och något som också skall tilläggas är deras långvariga arbete för ”ett dammfritt arbete”. Med Festool ts 55 F kan man jobba extremt dammfritt. Notera att dammsugaren ej ingår i köpet.
Festool ts 55 F kommer inte göra någon användare besviken och är ett riktigt bra köp. Priset är högt, men här får man mycket för pengarna. Sänksågen riktar sig till både hemmafixare och proffs som vill ha en av det absolut bästa sänksågarna på marknaden.
Helt klart bäst i test!
Specifikationer
Effekt: 1200 W
Vikt: 4,4 kg
Maximalt sågdjup vid 90 grader: 55 mm
Maximalt sågdjup vid 45 grader: 43 mm
Varvtal obelastad: 2000 – 6500 varv/min
Bästa pris på Festool TS 55 F hittar du här:
Scheppach PL55
Bra budgetalternativ men hög vikt
Scheppach PL55 är ett bra budgetval. Här får du en effekt på 1200 w, vilket är likvärdigt andra dyrare alternativ. Ett maximalt varvtal på 5500 varv/min är också riktigt bra.
Det märks dock att det här är en spelare i budgetligan då den väger hela 7,4 kg trots en väldigt avskalad konstruktion. Här hittar du inga smarta funktioner och extraknappar, utan det finns i princip bara en knapp och det är ”Start”. Du behöver alltså inte någon längre lästid i instruktionsboken.
Säkerhet och användning
Det billiga priset till trots, så har inte Sheppach tummat på den mest basala säkerhetsfunktionen, för här hittar vi faktiskt ett bladskyddshus och det känns positivt. Säkerheten är viktig och som tillverkare bör man inte tumma allt för mycket på säkerheten på sina budgetprodukter.
Det medföljer en tvådelad styrskena och att styrskenan är tvådelad underlättar något vid frakt, men det gör också att stabiliteten känns något sämre. Scheppach PL55 blir något instabil vid användning.
Om du inte kräver så mycket och bara ska använda din sänksåg lite då och då till enklare typer av arbeten, så är Scheppach PL55 ett bra alternativ. Priset är mycket lågt – vilket gör den till ett av de bästa budgetalternativen.
Specifikation
Effekt: 1200 W
Vikt: 7,4 kg
Maximalt sågdjup vid 90 grader: 55 mm
Maximalt sågdjup vid 45 grader: 45 mm
Varvtal obelastad: 3000 – 5500 varv/min
Bästa pris på Scheppach PL55 hittar du här: